Boxul nu este un simplu sport, ci o disciplină sportivă care educă mintea și corpul, care dezvoltă armonios oamenii de toate vârstele. Boxul nu înseamnă doar bătaie, este o artă nobilă. Inclus în Jocurile Olimpice încă din anul 688 î.H., boxul a avut suficient timp să se șlefuiască, astăzi fiind considerat o formă de artă. De altfel, asemeni dansului, unde există ritm, boxul este un act construit în jurul mișcărilor ritmice.
Ierarhia sistemelor corpului ce trebuie implicate într-un antrenament sau meci de box este următoarea: capul (cu ajutorul lui decizi ce lovitură ar trebui să urmeze), picioarele (având o deplasare bună a picioarelor și rezistența actului va fi mai mare) și pumnii. Toate învăluite într-o pătură groasă de agilitate.
România a fost și încă este recunoscută în lumea boxului ca având un sistem educațional foarte bun. Implicată la nivel internațional, Federația Română de box este parte fondatoare a AIBA (Federația Internațională de Box) încă din 1926. Țara are un palmares stufos de talente ale boxului, talente native, care pot practica acest sport până la înaltă performanță.
Cu ani în urmă, de-a lungul generațiilor, România reprezenta o școală de temut în competițiile internaționale, europene și chiar olimpice. Școala românească de box a rezistat în timp, a evoluat și a creat boxeri mari precum Nicola Linca, singurul nostru campion olimpic (1956). Ilie Dragomir, Ion Stan, Florin Livădanu, Radu Daniel toți sunt campioni antrenați și ghidați spre victorie de către școli de box din România, respectiv, de către mari maeștri precum Gîju N. Ciuca, Griescu, Manea, frații Cuțov, Năstac și mulți alții. În speță, arta și tainele boxului au fost lăsate moștenire din generație în generație, de la maestru la elev, preluând tehnici și stiluri de luptă.